Ezért ne bízd gyakornokra a social felületeket!

2016. április 18. | Digitális Világ

Mivel Magyarországon a közösségi oldalak vállalat szintű kezelése gyerekcipőben jár, sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen felület kezeléséhez nem kell sem szaktudás, sem tapasztalat. Aztán persze nem értik, hogy miért nem pörögnek a számok, miért esik szét a célcsoport és amúgy is, ki az a csaj, aki az irodában állandóan a Facebook-on lóg?

Az ötlet nem rossz! Mármint, hogy kell egy fiatal, dinamikus, agilis természetű dolgozó, aki kezeli a cég közösségi felületeit. Ez valóban így van, napról napra nélkülözhetetlen ennek a pozíciónak a betöltése.

Viszont ahogy a könyvelést sem bízzuk a rendszergazdára, miért bíznánk a közösségi felületeket egy gyakornokra? Ma már egyre inkább ezek a csatornák azok, amelyekkel a potenciális vásárló először találkozik. A Google keresést követően sokan már a Facebook motorját is kihasználják, hogy információt szerezzenek. Biztos jó, hogy egy tapasztalatlan, a vállalatot kevésbé ismerő kolléga kezelje ezeket a felületeket?

Egy social media managernek nem csak az a feladata, hogy nap, mint nap szóljon a vállalat közönségéhez. Ennél sokkal mélyebb szinten kezdődik az, amit ez a poszt betöltése kíván.

A vállalat kommunikációs célkitűzései, a marketingterv pontjai, a vállalati politika mind-mind beleszól abba, hogyan is kommunikálunk a közösségi oldalakon.

Egy felelős social media managernek az alábbi pontok mindegyikét teljesítenie kell ahhoz, hogy munkáját elvégzettnek tekintse.

Világos célkitűzések

Tudnia kell világos, érthető és elérhető célokat kitűzni maga vagy csapata elé. Soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megtérülést, hiszen ez az, ami eldönti, helyes stratégiát alkalmazunk-e?

Arculatba illő design

A Google-ből levadászott képek, a gagyi a photoshop vagy az esztétikai elvárásokat meg sem közelítő posztok a márkánk nevét rontják. A tartalom most már nem csak a leírt és felvett anyagokat jelenti, hanem mindazt a formát, amiben ezeket közölni szeretnénk.

Content stratégia

Az, hogy a social media manager figyeli az aktuális trendeket a minimum. Az, hogy ezeket nap, mint nap beépíti a stratégiába, még mindig a minimum. Ezek ugyanis a poszttal járnak. Nem felejthetjük el, hogy jelenleg a tartalom az, amit első körben fejlesztenünk kell. Legyen szó írott, felvett vagy fotózott tartalomról, a folyamatos kísérletezés, az új dolgok kipróbálása elengedhetetlen.

Kampánystratégia

Kinek kell tudni, hogy a hirdetést miért épp kedd este indítottuk? Kihez szólunk, ha meg akarjuk tudni, mire ment el a pénz? Ki lesz az, aki várhatóan eredményeket tud felmutatni a következő meetingen? A social media manager. Ő ugyanis az, aki kezeli a futó kampányokat, aki látja milyen eléréseket és aktivitást ért el a vállalat, illetve az is, aki szemmel tartja a versenytársak közösségi jelenlétét.

Aktivitás stratégia

Mit ér egy értékelés, ha nem köszöni meg a vállalat? Mit ér egy hozzászólás, ha nincs rá reakció? Hogyan váljunk közösséggé, ha nincs meg az interakció? A válasz a kérdésekre egyszerű: törődjünk azokkal, akik veszik a fáradtságot és megdicsérnek minket! Köszönjük meg, hogy a mi márkánkat választották! (Hogy nálunk költötték el a pénzüket!) Kezdeményezzünk párbeszédet a közösségünkkel, hiszen csak így formálhatjuk őket lojális vásárlóvá!

Konverzió stratégia

A közösségi oldalak alkalmazása mindamellett, hogy a márkánkat és ismertségünket erősíti, mégis csak egy célért vált kötelezővé: növelni kell az értékesítést. A social media managernek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen konverziós felületeket alkalmazhat a közösségi csatornákon belül és kívül, és azzal is, hogyan kapcsolja ezeket össze. Ő az, aki az első pár lépés alatt a fogyasztó mellett áll és gondoskodik arról, hogy meglegyen a kellő motivációja.

I ♥ U ROI!

Megérte? Az, akinek a Facebook munkaeszköz, választ adhat erre a kérdésre. Az, akinek ez csak szórakozás… hát, lássuk csak azokat a számokat.

A fent felsoroltak egy egészen apró szelete annak, amit a digitális világ jövője megkövetel tőlünk. A május 5-én megrendezésre kerülő Digital Marketing Conf rendezvényen nem csak arról lesz szó, hogy hogyan alkalmazzuk hatékony a már meglévő csatornákat, hanem arról is, hogy milyen lehetőségek várnak ránk a jövőben és hogyan építsünk hatékony stratégiákat!

Csatlakozz hozzánk Te is!

+1 napot adunk ajándékba, így hétfő éjfélig még EARLY BIRD kedvezménnyel vásárolhatod meg jegyedet!

Jegyvásárlás

Kihagytunk valamit? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

WordPress Lightbox Plugin