Mennyit ér az ügyfél lájkja?

2016. április 25. | Digitális Világ

Meddig engedjük az üzleti létet a magánéletünkbe? Mikor fejlődik egy üzleti kapcsolat haversággá, és honnantól számoljuk azt, amikor visszaigazolhatunk a Facebookon? Miért nem használjuk ki a közösségi oldal adta lehetőségeket és érünk el még nagyobb sikereket?

A közösségi oldal nyújtotta szolgáltatások nem csak a magánéletünkben nélkülözhetetlenek. A gyors információáramlás, az átláthatóság és a visszakereshetőség minden emberi kapcsolat biztosítékát szolgálja.

Magyarországon a Facebook annyira bennragadt a magánszférába, hogy a vállalatok vezetői a hajukat tépik, amikor alkalmazottaik arca bekékül a közösségi oldal fényeitől. Mégis, egyre többen alkalmazzák munkájuk során, hiszen az online lét megköveteli az azonnali reakciót.

Míg a hagyományos kommunikációban az ügyfelek e-mailen keresztül teszik fel kérdéseiket, nyújtják be megrendelésüket, vagy vázolják fel nemtetszésüket, egyre inkább terjed az a nézet, hogy a vállalkozások és az azon belül dolgozók legyenek folyamatos kapcsolatban ügyfeleikkel.

Ez a vízió, vagy ha jobban tetszik utópia az, ami sikeresebbé teheti a vállalkozást. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire jó, mennyire egészséges, ha a munka ilyen szinten összekapcsolódik magánéletünkkel.

A Facebook az új email?

A félreértések elkerülése érdekében egy valamit tisztáznunk kell: az, hogy a Facebook közösségi oldalt kommunikációs csatornaként használjuk, nem azt jelenti, hogy haverság van. Az, hogy bizonyos üzleti partnereket közelebb engedünk a magánszféránkhoz, még nem azt jelenti, hogy be is vonjuk őket abba. Az, hogy valaki a bizalmába fogadott és engedélyezi, hogy olyan információkat is lássunk róla, amelyek nem kapcsolhatóak szorosan a munkához, még nem jelenti azt, hogy felhatalmaz bennünket az ezekkel való visszaélésre!

Képzeljük el a szituációt:

Gábor, az egyik multi magyarországi képviselője bejelöl a Facebookon.

Te minden jóhiszeműségeddel együtt visszaigazolsz neki, hiszen átgondoltad, hogy nagyobb sértés lenne törölni a felkérést. (Azt ne is reméld, hogy azt hiszi nem vetted észre. Ugyan már, egy nap vagy százszor ránézel a mobilodra!)

Gábor így belelát a magánéletedbe. Látja a gyerekeidet, azt, hogy milyen zenéket kedvelsz, kit követsz, esetleg még azt is, milyen politikai hitvallással éled mindennapjaidat.

Mindezzel együtt Gábor már azt is tudja, hogy nem utasítottad vissza, azaz kész vagy arra, hogy partnerként állj mellette. És ez az, amire az e-mail nem képes!

A levelezőkliensek ugyanis a kommunikációnak a legelemibb összetevőjét vonják ki a folyamatból. Ez pedig az azonnaliság. Magyarországon jellemző, hogy a céges levelezések napokat, akár heteket vesznek igénybe.

A Facebook csevegője lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan kommunikáljunk. Itt nem arra kell gondolni, hogy egész álló nap mást sem csinálunk, csak csevegünk partnereinkkel, hanem arra, hogy a formaiság lassító tulajdonságát teljesen kizárva tudjuk dobálni egymás felé kéréseinket, megoldásainkat és ötleteinket.

Megszűnik a magánélet?

Ha a digitális világban szeretnék részt venni és tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy folyamatosan duruzsoló világ, miért ne fordítsuk hasznunkra ezt a tulajdonságát?

Az, hogy azonnali választ kap az ügyfél a feltett kérdésére bizalmat épít, hiszen tudja, hogy bármi történjék, számíthat rád. Azok a vállalkozások, melynek tagjai képesek:

  1. a magánéletüket valódi magánéletként kezelni,
  2. képesek a közösségi oldal beállításait megfelelően használni,
  3. és készek arra, hogy kommunikációs folyamatokat egy gyorsabb és magasabb szintre emeljék,

sikeresebbek lesznek.

A Facebook ugyanis eltörli a korlátokat. Nincs iroda, nincs földrajzi távolság a partnerek között. Csak egy online tér van, ahol mindenki a saját időbeosztása szerint teheti fel kérdéseit, vagy kaphatja meg válaszait.

Vajon készen állunk arra, hogy átlépjük az eddigi üzleti íratlan szabályokat és új utakat járva haladjunk a jövő sikereiért? El tudjuk-e engedni a berögzült negatív attitűdünket a változások hozta lehetőségekért? Képesek vagyunk-e lépést tartani a világgal, vagy mikorra már versenytársainktól Massengeren keresztül rendelik meg terméküket vagy szolgáltatásukat, mi inkább tovább keressük a fax kábelét?

Csatlakozz hozzánk május 5-én és tanuld meg, hogyan használhatod ki a közösségi oldalban rejlő lehetőségeket!

Jegyvásárlás

Kihagytunk valamit? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

WordPress Lightbox Plugin