Fogalomzavar: Inbound vagy content marketing?

2016. április 11. | Előadói téma

A marketing azok közé a szakmák közé sorolható, ahol a fejlődés nem lehetőség, hanem kötelezettség. Szaknyelve állandóan változik, újabb és újabb csatornák jelennek meg és folyamatosan újradefiniáljuk az eddig megtanultakat. Az inbound és a content marketinget tesszük most tisztába.

A digitális marketing fejlődése egy olyan folyamat, melynek mindannyian részesei vagyunk. Ki befogadóként, ki pedig formálóként, de nem igazán van lehetőségünk nem részt venni ebben az evolúcióban.

Múlt és jövő találkozása

Gyakran szakemberek is tévesen használják az inbound és a content marketing kifejezéseket. A két fogalom eszközei ugyan nagy százalékban megegyeznek, azonban a megalkotás célja más.

Ugorjunk kicsit vissza az időben és nézzük meg, hogyan alakultak ki ezek az eszközök: 2006 előtt a jól bevált módszerek a hirdetések, hírlevél listák és adatbázisok megvásárlása, majd azok szűkítése és frissen tartása volt. Tíz évvel ezelőtt azonban rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb értékesítést végezhetnek, ha maguk állítják össze adatbázisaikat. Itt indult útjára a lead generálás fogalma. Nyitott kérdés maradt viszont az, hogy mi vonzza majd a potenciális vevőket a vállalat oldalaira? Erre nyújtott megoldást első lépésként a kampány landing oldalak létrehozása, a hírlevelek fejlesztése és az egyre kifinomultabb motivációtámogató kezdeményezések.

Fogalomzavar?

A mai napig nehéz a dolga annak, aki szeretne egy átfogó definíciót megalkotni a fenti két fogalmunkra. Nem is célunk ezeknek a pontos körülírása, azonban iránymutatásként álljon itt két magyarázat:

Az inbound marketing egy olyan átfogó fogalom, ami leginkább a passzív érdeklődőből fogyasztóvá válás folyamatait próbálja beletuszkolni egy körülhatárolható mezőbe. Arra fókuszál, hogy az érdeklődőkből minőségi leadeket generáljon. Ezzel a kifejezéssel tehát az alábbi folyamatot írhatjuk le: tartalmat szolgáltatunk célcsoportunk tagjainak, majd különböző konverziós csatornákon keresztül pozitív attitűdű potenciális vásárlót generálunk belőle.

inbound_vs_content

Forrás: HubSpot

Az elmúlt években egy új csatorna megjelenését tapasztalhattuk: a content marketing belépett az életünkbe. Jött és vitt mindent. Ez az inbound marketing egyik olyan eszköze, melynek segítségével hatékonyabban generálhatunk vásárlókat. Míg az inbound marketing az egész folyamat leírására tesz kísérletet, a tartalom alapú marketing a fogyasztó fejével gondolkodik, és megoldást kínál az Ő problémáira; nem termékkel – információval. Ez tehát elsődlegesen kommunikációs felület, ahol lehetőségünk van pozitív jövőképet vetíteni leendő vásárlóink elé, bizalmat és márkát építeni, és nem utolsó sorban, visszatérő, lojális vásárlókat generálni.

A május 5-én megrendezésre kerülő Digitális Marketing Conf előadásain olyan előadókkal találkozhatsz, akik szakértői a tartalom alapú kommunikációnak és az inbound marketing eszközeinek. Megismerheted a legújabb trendeket és megtanulhatod, hogyan használd hatékonyan a fenti két eszközt annak érdekében, hogy vállalkozásod a jövő világában is sikeres lehessen. Gyere el és ismerd meg az inbound és content marketing eszközeit és használd a friss tudásod!

Vásárold meg jegyed az EARLY BIRD időszakban április 17-ig 40% kedvezménnyel!

Jegyvásárlás

Kihagytunk valamit? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

WordPress Lightbox Plugin