Kihalnak a marketingesek?

2016. április 20. | Digitális Világ

A folyton folyvást szembe jövő megválaszolatlan kérdések azok, amelyek előre visznek bennünket. Hogyan éli túl egy marketinges a változó világot? Mit ér az évekkel ezelőtti tudás? Hova tűntek az alapvető törvényeink? Ezekre keressük a választ!

Feltehetnénk ugyan azt a kérdést, amit Vörösmarty is: „Ment-e A könyvek által a világ elébb?” Jobb lett-e az emberiség? Előrébb tartunk-e most, mint elődeink?

Az a tudás, amivel évekkel ezelőtt kiléptünk az egyetem kapuján, vajon mennyire használható ma? Hova tűntek Kotler érvei? Mire megyünk Samuelson törvényeivel? Vajon Freud szörnyülködne, vagy csodálná a ma emberét?

Engedtessék meg, hogy Mérő László nyelvezetével éljünk. A pszichológus-matematikus „átlagisztánra” és „extremisztánra” osztja világunk fejlődésének helyszíneit. Átlagisztán az a hely, ahol a mindennapjainkat éljük. Itt a történelem lassan folyik, nincsenek nagy ötletek, monotonitás és szürkeség a jellemző. Extremisztán ezzel szemben az, ahol forradalmi újítások, óriásléptek, folyamatos fejlődés és felhalmozott anyagi és szellemi készleteink vannak. Ez utóbbi a gazdasági, technológiai világ, ahol napról napra újabb és újabb csodák történnek.

Évekkel ezelőtt az az ember ért el sikereket, aki specializálódott tudással rendelkezett és ezt valahogy tálalni tudta. Átlagisztánban a kimagasló szakértelem és egy-egy szakterület ismerete sokkal kecsegtetőbb volt, mint beépülni a szürkeségbe. A főiskolán, egyetemen azt tanultuk, hogy nem kell mindenhez értenünk, legyünk az általunk választott szakmaszelet kimagasló ismerői, így borítékolva sikerünket. Specialistákat és szakértőket kerestünk, és azért dolgoztunk nap, mint nap, hogy mi is azokká váljunk.

A világ közben megváltozott, mi pedig észre sem vettük.

A Macintosh sikerének egyik titka, hogy zenészek, költők, festők, zoológusok, történészek dolgoztak rajta, akik egyben a világ legjobb számítógéptudósai voltak. – állítja Steve Jobs. A mai világban a siker kulcsa nem az, hogy mennyire értünk egy-egy szakterülethez. Sokkal inkább az, hogy mennyire tudunk reagálni azokra a problémákra, amiknek megoldását nem tanultuk meg.

A konvertálható tudás a jelen korban való siker egyetlen személyes feltétele. Nyitottak vagyunk-e arra, hogy az alapokra támaszkodva és azokat újragondolva jobb és hatékonyabb dolgokat alkossunk? Készek vagyunk-e átlépni a határokat, megszegni a szabályokat azért, hogy fejlődjünk? A fenti idézet egy kiváló példa arra, hogy hogyan készülhetünk fel a világ folyamatos változásaira: vegyük körbe magunkat a lehető legkülönfélébb emberekkel, így egy-egy problémára többfajta megoldást is találhatunk.

Nem kell a kukába dobnunk a sok ezer oldalnyi szakirodalmat. Nem szabad elfelejtenünk az előttünk lévő generációk felhalmozott tudását sem. Egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy észben tartjuk, a világ folyamatosan változik, a tegnap szabályai ma már nem feltétlen érvényesek.

A május 5-én megrendezésre kerülő Digital Marketing Conf előadásai azokat a témákat boncolgatják, melyek teret engednek a fejlődésnek. Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre? Hogyan csökkenthetjük marketing költségeinket? Hogyan aknázzuk ki a YouTube videóiban rejlő lehetőségeket? Ezekre a kérdésekre keressük a választ május 5-én a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont előadóiban.

Ne maradj le a fejlődés első lépéseiről!

Jegyvásárlás

Kihagytunk valamit? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

WordPress Lightbox Plugin