Mint mond a pszichológus a jövőről?

2016. április 29. | Digitális Világ

El sem tudnád képzelni mennyire meghatározó szerepe van a pszichológiának a világ fejlődésében. Az, hogy képesek vagyunk felmérni, hogy milyen emberi változásokat hoz a digitális világ, alapot szolgáltat arra, hogy jobb irányba vegyük utunkat.

Tanuljunk magunktól!

Mérő László neve nem titok egyikünk előtt sem. A pszichológus-matematikus az egyik legkedveltebb előadó Magyarországon. Nem is csoda, hiszen stílusa, tudása és az általa feldolgozott témák mind-mind mágnesként vonzzák a hallgatóságot.

Az idei Pszinapszison Mérő Lászlónak volt egy mondata, ami tökéletesen lefedi, mi az, ami a folyamatosan változó világban a siker kulcsa lehet. „A Macintosh sikerének egyik titka, hogy zenészek, költők, festők, zoológusok, történészek dolgoztak rajta.”

A cégvezetők fejében gyakran még mindig az a dogma irányít, hogy a főiskolán vagy egyetemen megszerzett marketing tudás az, ami sikerre viheti a vállalkozást. Ez alapján válogatják meg alkalmazottaikat is. A siker kulcsa azonban nem a diploma eredményén múlik, hanem azon, hogy az adott egyén fejében lévő tudás hogyan formálható, mennyire alakítható a fejlődés elvárásaihoz, és milyen gyorsasággal képes reagálni a mindennapok változásaira.

A konvertálható tudás azt takarja, hogy a világ változásaihoz folyamatosan alkalmazkodni tudunk. Egy átfogó tudást kell az agyunkban tartani, amiből ezer felé el tudunk indulni.

Jobb klikk, törlés?

Nem arról van szó, hogy dobjuk a kukába amit Kotler-től, Samuelson-tól vagy Atkinson-tól tanultunk. A marketing, a közgazdaságtan vagy a pszichológia alapjai változatlanok, azonban nem állíthatjuk, hogy ez a tudás a mai világban is megállja a helyét. A marketingesek feladata, hogy nap, mint nap újragondolják eddig megszerzett tudásukat, finom hangolják kialakult véleményeiket és alkalmazzák az újdonságokat.

Miért lett sikeres a Mac? Az egyik jó lépés az volt, hogy személyes kvalitások alapján választották ki azokat, akik az elkészítésén dolgoztak. A másik pedig az, hogy nem informatikusoknak gyártottak gépeket, hanem egyszerű, laikus felhasználóknak, akiket nem érdekel sem a szoftver programozásának briliáns megoldásai, sem az, hogy a hardverek milyen erősségekkel bírtak. Egy dolgok érdekelte őket: a könnyű használhatóság.

Ha a marketing területére vetítjük le a fent leírtakat, hamar rájövünk, hogy a fogyasztóinkat nem fogja érdekelni pár év múlva, hogy milyen jellemzői vannak termékeinknek, vagy milyen tapasztalattal rendelkezik vállalatunk az adott témában. Egy dolog fogja érdekelni: boldogabb lesz-e tőle, vagy sem?

A digitális marketing újdonságai tehát egyre inkább megszemélyesítik a márkát. Ma már azonnali kérdés-válasz kommunikációs indíthatunk, elolvashatjuk az értékeléseket, megszólíthatjuk a márkákat.

Ezekre az újdonságokra fel kell készülnünk, hiszen a változás nem fog ránk várni. Ahogy Tonk Emil is tökéletesen összefoglalta DIGITÁLIS VILÁG interjúsorozatunk egyik részében: a fejlődés nem vár senkire, ha akarjuk, ha nem, az bekövetkezik. A mi dolgunk meghozni a döntést, hogy képesek vagyunk-e vele együtt fejlődni, vagy sem?

A május 5-én megrendezésre kerülő Digital Marketing Conf segít eligazodni a változó világ újdonságaiban. Megismerkedhetsz a közösségi oldalak világában, a személyre szabott marketingeszközökkel, az új csatornákkal. Megtanulhatod hogyan készíts YouTube stratégiát és légy naprakész a folyamatosan változó világban!

Csatlakozz hozzánk Te is május 5-én!

Jegyvásárlás

Kihagytunk valamit? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

WordPress Lightbox Plugin